“Wie gaat er iets zeggen tijdens de afscheidsbijeenkomst?” Deze vraag komt in iedere familie op. Soms wordt zij gesteld door ons. Tja, wie gaat er iets zeggen? Wie kan het, wie durft het? Op zo’n moment iets zeggen over je overleden vader is wel heel iets anders dan op een verjaardag een leuke anekdote over hem te vertellen. U wilt wel, maar…
Uw broers en zussen kijken allemaal naar u als oudste. Voor uzelf is het ook logisch. U wilt eigenlijk wel graag iets over het leven van vader vertellen. Persoonlijke herinneringen, specifieke details, samen met wat uw broers en zussen inbrengen, komt er een verhaal. Alleen valt het niet mee dit op papier te zetten. U wilt dat het aanspreekt, dat men luistert. Met enkele aanwijzingen en wat houvast gaat dat zeker lukken.
Allereerst iets over de tijdsduur. Een mens is in staat slechts een beperkte tijd de aandacht erbij te houden. Tien minuten is al behoorlijk veel en in die tijd kunt u al heel veel vertellen. Gebruik concrete voorbeelden, bijvoorbeeld samen beleefde situaties, voorwerpen, uitspraken, anekdotes, e.d. Haal uitspraken aan van en over uw dierbare, beschrijf kleuren, geuren en andere zintuiglijke indrukken.
‘Over de doden niets dan goed’ is een bekende uitdrukking. Maar u kunt op een liefdevolle en mogelijk humoristische wijze ook de mindere kanten van iemand belichten. Iemand was niet alleen vriendelijk en een harde werker, maar bijvoorbeeld ook eigenwijs en een sloddervos.
Zorg voor een goede structuur. Bijvoorbeeld, als u drie dingen te zeggen heeft en dit aankondigt, helpt dit de aandacht vast te houden.
Controleer uw tekst op algemeenheden en abstracte zinnen. Vervang deze waar mogelijk door voorbeelden. Beperk u tot de kern, wees beknopt.
En dan bent u zover, de tekst staat op papier. U heeft de tekst een aantal keren gelezen, nog wat bijgesteld. Klaar. En dan … Dan is het belangrijk als voorbereiding de tekst een aantal keren hardop te lezen. Dat kunt u voor uw broers en zussen, voor de spiegel of gewoon in uw eentje doen. Belangrijk is dat u zelf uw tekst hoort.
U merkt dan de punten waar u ’t moeilijk heeft. Dat wordt minder naarmate u het vaker hardop leest. Ook kan het u een veilig gevoel geven te weten dat iemand het voordragen van de tekst kan overnemen, bijvoorbeeld een familielid of de uitvaartbegeleider. Onze ervaring is dat het met deze voorbereiding zeker gaat lukken. En dat u met een goed gevoel terug kunt kijken naar dit bijzondere moment.
Als u meer wilt weten over een persoonlijke uitvaart, neem dan CONTACT met ons op. U kunt altijd bij ons terecht.
Miltenburg Uitvaartverzorging biedt uitvaartbegeleiding in midden Nederland.